Indigenous Peoples and Human Rights

June 7, 2015

US factories killing children in Mexico with toxic river dumping

.
RIVER OF DEATH

Reporter Steve Fisher with photographer Jason Jaacks in Jalisco

An 8-year-old boy falls into one of Mexico’s most contaminated rivers. Eighteen days later, he’s dead. Fusion investigates how factories--many of them U.S. owned--get away with illegally dumping toxic chemicals into one of the country’s main waterways, with potentially deadly consequences MORE: http://interactive.fusion.net/river-of-death

Dutch translation by Alice Holemans, NAIS Gazette, thank you!

* VS FABRIEKEN DODEN KINDEREN MET HUN GIFTIG AFVAL IN DE RIVIER
Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be
san1-2.jpg
sant2.jpg
Rivier van de dood
Verslaggever Steve Fisher met fotograaf Jason Jaacks in Jalisco

Een achtjarig jongentje valt in een van Mexico ’s meest vervuilde rivieren.
Achttien dagen later is hij dood.
Fusion onderzoekt hoe bedrijven- vele eigendom van de VS- weg kunnen met hun illegale dumping van toxische chemicaliën in een der belangrijke waterlopen van het land, met mogelijk dodelijke gevolgen.

2008- Het was een warme zonnige namiddag in de stoffige buitenwijk van La Azucena.
De 8-jarige Miguel Angel Lopez Rocha speelde voetbal met zijn vriendjes.
Het groepje speelde nabij het Ahogado Canal, een zijrivier van de Santiago River die door een van de meest welvarende industriële zones in Mexico loopt.
De bal vloog in het water. Het was Lopez Rocha’s beurt om de bal terug te halen. Toen hij zich bukte om de bal op te pikken struikelde hij en viel languit in de backwaters van het kanaal.

Later die avond voelde Lopez Rocha zich duizelig en strompelde hij naar de badkamer om over te geven. Hij bleef overgeven en zijn moeder bracht hem in zeven haasten naar het nabijgelegen hospitaal in Guadalajara. De dokters stelden al heel vlug vast dat de jongen arsenicum vergiftiging had opgelopen.
Enkele uren later viel Lopez Rocha in een coma.
Hij stierf 18 dagen later. De dokters bevestigden dat hij gestorven was aan arsenicum vergiftiging.
Zijn familie en plaatselijke milieuactivisten zijn ervan overtuigd dat zijn onderdompeling in het kanaal hem vergiftigd heeft .
Testen die maanden later in het kanaal werden uitgevoerd wezen op verhoogde waarden van arsenicum en andere zware metalen, maar het is onmogelijk om erachter te komen hoe hoog en gevaarlijk de waarden waren op het moment dat de jongen in het water viel.
‘The National Water Commission,’ een overheidsagentschap, is ook overtuigd van de doodsoorzaak van arsenicum vergiftiging door het vervuilde water.
Zij dienden een klacht in tegen de ‘National Water Commission’, het agentschap dat verantwoordelijk is voor milieuregelgeving.
De klacht voert ook een cluster van gelijkaardige gevallen aan die in de streek voorkomen- mensen ziek door ademhalingsproblemen en sterfgevallen van kanker- allen terug te brengen naar de vervuilde Santiango Rivier.
De ‘Human Rights Commission’ eiste dat de noodtoestand in het gebied zou afgeroepen worden.
Maar in 2009 werd dat geweigerd door Juan Rafael Elvira Quesada, voormalig minister van milieu en natuurlijke grondstoffen die verkondigde dat zo’n actie zou betekenen: “ de verlamming van belangrijke investeringsgelden in het gebied.”
Nu zes jaar later heeft de Mexicaanse overheid weinig of niets gedaan om de toestand van de Santiago River te verbeteren.....

No comments: